Рецензія на Tales from the Borderlands

Рецензія на Tales from the Borderlands
Дай пять!

Останнім часом гри Telltale стали потихеньку надокучає. Студії було необхідно знайти спосіб знов розпалити іскру інтересу до своїх історіям у бувалих гравців і, можливо, розбавити своє портфоліо, що складається суцільно з драм. Везіння або професійна чуйка — їм це вдалося. Зустрічайте перший епізод Tales from the Borderlands!

Borderlands завжди була в першу чергу грою про стрілянину і мільйони гармат, з шаленими характеристиками і зовнішнім виглядом. Але незважаючи на це, сценаристам щоразу вдавалося не тільки зібрати з хаосу єдиний світ, але й зробити його правдоподібним за рахунок цікавих персонажів і діалогів, повних гумору. Ось тільки одна справа слухати по парі-трійці реплік між перестрілками, і зовсім інша — дати жителям Пандори вільно висловлюватися протягом всієї гри.

І дійсно, протягом усього першого епізоду на екрані відбувається безумство. Безумство, від споглядання якого з'являється непереборне бажання закидати екран купюрами, кредитками, дрібницею — настільки я (та й багато хто з вас, думається) скучили по хорошому видовищу. Хто б міг подумати, що світ Пандори за кілька років розрісся так сильно, що в його межах можна розповісти відмінну історію, що включає в себе кращі риси вестернів, комедій, бойовиків і пригодницьких фільмів?

Події гри беруть свій початок через деякий час після фіналу Borderlands 2 (Pre-Sequel за хронологією знаходиться між першими двома частинами), а значить передбачити фінал пригод героїв неможливо. Для незнайомих з серією людей теж є хороші новини — історія Tales from the Borderlands самобутня, і ви майже нічого не втратите від незнання всесвіту. Але відсилань тут безліч, та й сюжет охоплює досить важливі події для серії.

До речі про героїв. Їх відразу двоє: Фіона і Рис. Рис — типовий офісний планктон з «корпорації зла» Hyperion, що розташувалася на орбіті планети. Одного разу, коли шанс на заповітне підвищення обертається принизливим перепризначенням на посаду доглядача за туалетами, Рис вирішує помститися — зруйнувати кар'єру боса і зайняти його місце. Джерелом раптової рішучості стала підслухана розмова, в якій говорилося про дуже великій угоді. Гріх не скористатися шансом, тим більше, коли серед колег є пара співчуваючих справі близьких друзів.

З іншого, земний боку, у велику заварушку ось-ось потрапить Фіона. Скажу лише, що дівчина живе разом із двома людьми, які доводяться один одному одночасно і сім'єю, і подільниками. На Пандорі взагалі дуже складно жити чесним заробітком, а вже талант до афер закопувати нікому не прийде в голову. Чи буде Фіона добродушним Робіном Гудом або ж безсердечної злодійкою — це вирішувати вам. Але не забувайте, що Пандора — планета сувора.

Сама ідея розділити розповідь на кілька ліній не нова, але куди важливіше її подача. Історії Фіони і Ріса переплітаються не абстрактні, а безпосередньо — розсьорбувати заварену кашу належить разом. Зате обійшлося без «каші» в масивних сценах. Наприклад, ближче до кінця епізоду герої будуть перебувати під дахом одного будинку, в якому одночасно розгортається відразу кілька подій. Якби гравець бачив, що відбувається тільки від особи, наприклад, Ріса, то все неминуче перетворилося б на купу-малу. Але цього вдалося уникнути — камера, плавно переходить від однієї точки розвитку подій до іншого, дозволяє зберегти темп сцени і при цьому приділити кожному чинному особі рівно стільки часу, скільки необхідно.

Саме перший епізод не упускає можливість зробити роздвоєне розповідь ще крутіший фішкою. Як відомо, дві людини можуть розповісти одну і ту ж історію зовсім по-різному. Це і відбувається: там, де за версією Ріса він був майстром переконання і великим психологом, зі слів Фіони з'ясовується, що горе-бізнесмен на колінах благав про бажане. Гумор — ось чого ми майже не бачили в іграх Telltale вже кілька років, але ж живі люди здатні відчувати і позитивні емоції, а не тільки лити сльози від горя. Спасибі, що нагадали!

Комедійна складова раптово здійснила ще й міні-революцію в системі прийняття рішень, а точніше стосовно гравця до неї. Вибираючи чергову фразу, ти по суті відіграватися роль: «Так, ось на таке висловлювання я б тільки там і відповів». При цьому кожна репліка написана блискуче і живо, так що думка «Ось так сказанул!» Приходить в голову із завидною постійністю. У вряди-годи розробники дали можливість вдосталь блиснути кмітливістю і дотепністю, не змушуючи кожну хвилину вирішувати, вбити чи помилувати негідника, кого врятувати, як розняти зчепилися союзників і все в такому дусі. Звичайно, зіткнутися з важливим вибором все одно доведеться, але гравцеві ніколи не нав'язують думку «Дивись, це ВАЖЛИВЕ рішення», тому до їх безпосереднього впливу на сюжет не хочеться сильно чіплятися.

Гребанний робот, який видає такі круті фрази, що більшості другорядний персонажів з інших ігор серії про запас піти поплакати в подушку.

Ви, напевно, вирішите, що автор неадекватний, а стаття куплена (якщо ще не встигли), але в цей раз QTE сцени викликають безліч позитивних емоцій — вони банально веселі! Тут роль відіграють два чинники. По-перше, на Пандорі кровопролиття — справа саме собою зрозуміле, так що сценаристом не доводиться обмежуватися одними сценами погоні, де найстрашніше, що може трапитися з героєм — забій. По-друге, всесвіт Borderlands своєму розпорядженні гігантським арсеналом для видовищних м'ясорубок: якщо мільйони гравців отримували насолоду від «одноманітного» шутерний геймплея, то спостерігати постановочний екшен в тих же декораціях вже поготів одна насолода. Насправді, є ще третій фактор: тут є гігантський бойовий робот, якого можна оснастити за своїм смаком. Гребанний робот, який видає такі круті фрази, що більшості другорядний персонажів з інших ігор серії про запас піти поплакати в подушку.

Telltale вдалося розбавити свій каталог інтерактивних драм абсолютно приголомшливою нової історією. Кожен представлений в першому епізоді персонаж має вражаючу харизмою, багатою історією і яскравим характером. Кожна репліка — захват, буря позитивних емоцій і просто частина відмінно написаного сценарію. І це все підкріплюється відмінним екшеном і дійсно інтригуючою кінцівкою. Хочеться бути оптимістом і вірити в те, що наступні епізоди будуть тільки краще, але одне можна стверджувати вже прямо зараз — Tales from the Borderlands безперечно варто того, щоб в неї грати, особливо якщо інші серії Telltale вам зовсім не до душі.